Kontakt os: +45 40545458

I drægtighedsstalden på Gråsten Landbrugsskole har søerne det ekstra godt i øjeblikket. De nyder nemlig godt af en kobørste fra KVIA, som bliver afprøvet i stalden.

Under ‘Det Sønderjyske Fællesdyrskue’ i Aabenraa fik forstanderen på Gråsten Landbrugsskole og Jacob Billund fra KVIA sig en god lang snak. Det viste sig, at de på Gråsten Landbrugsskole tidligere havde afprøvet børster til grise, hvor grisene var ellevilde, men desværre spiste børsterne, så snart muligheden bød sig.

På trods af de mulige udfordringer installerede KVIA en næsten standard børste på landbrugsskolen. Børsten, der er blevet sat op, er en Molly-børste, dog er den kortet af, da grise af sagens natur er af en lidt anden størrelse end køer. Maskineriet er i rustfrit stål, og monteret via spalteankre.

Grise spiser alt, men i og med at børsten starter, så snart de rører ved den, er det endnu ikke lykkedes dem at æde den. Grisene bruger flittigt børsten: den har nærmest kørt uafbrudt i den måned, den har været i stalden!

Ikke kun det dyrevelfærdsmæssige har der været tænkt på med dette projekt. Grisenes adfærd er også et vigtigt aspekt af afprøvningen. Håbet er, at grisene slås mindre, og at det derved giver mere ro i stalden.

Selvom grisene ikke ser særlig voldsomme ud, når de bruger børsten, er det dog endnu for tidligt at konkluderer på noget.

Børsten skal dog vise sit værd i svinestalden, inden den eventuel markedsføres til svineproducenter. Det skal vides med stor sikkerhed, at børsten kan holde, og at grisene ikke spiser den.

Skulle projektet vise sig at være en succes, vil det ikke kun være for KVIA og producenterne. Der vil forhåbentligt også være en gevinst i form af forbedret velfærd for grisene.

🐄🐖

Du kan se en video af grisene i stalden på Gråsten Landbrugsskole’s Facebookside via nedenstående link: https://www.facebook.com/Graasten.Landbrugsskole/videos/929439294779333

Latest Stories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.